KAMBING KELANTAN

Saturday, February 27, 2010

JENIS-JENIS KAMBING

Terdapat pelbagai jenis kambing yang mungkin anda pernah atau tidak pernah dengar dan lihat sebelum ini. Kami berbesar hati inin berkongsi pengetahuan tenang pelbagai jenis kambing yang terdapat di Malaysia dan di luar negara bersama anda. Selamat Membaca!


1) KAMBING TOGGENBURG


Negara Asal – Toggenberg Valley, Switzerland.Baka susu yang tertua. Terkenal dengan pembentukan umbing susu yang terbaik. (Ujian purata lemak 3.7)
Bersaiz sederhana, tegap, bertenaga, sentiasa“alert”. Kecil dari baka Alpine.
Berbulu pendek atau sederhana panjang, lembut, halus & rata.Berbagai warna dari “light Fawn” ke perang gelap dengan tanda putih yang ketara. Telinga berwarna putih dengan tompokan gelap di bahagian tengah, dua jaluran putih di muka hingga ke muncung
Kaki belakang berwarna putih dari pergelangan kaki hingga ke tapak sama seperti kaki depan. Prestasi baik di tempat sejuk.Berat jantan – sekurang-kurangnya 50kg, betina - 45kg

2) KAMBING KATJANG


Kambing Katjang telah dipercayai berasal dari Malaysia dan Indonesia.

Kambing ini merupakan baka asas yang perlu dipertingkatkan. Walaupun ianya kecil dan pendek, kambing Kacang amat tahan lasak Mengikut kajian Jabatan Perkhidmatan Haiwan, hanya 40% kambing tempatan yang dilihat dikampung-kampung merupakan kambing Kacang (asli) , selebihnya adalah kambing kacukan dengan pelbagai baka yang telah dibawa masuk ke Malaysia.

Selain dari saiz badannya, ia mempunyai tanduk yang melentur ke atas dan kebelakang. Telinganya tegak kesisi dan janggut terdapat pada kambing jantan dan jarang pada kambing betina. Dari pandangan sisi, mukanya kelihatan lurus dan tirus. Lehernya pendek dan bahagian belakang lebih tinggi dari bahu. Kulit badannya nipis tetapi berbulu kasar.

Warna bulu biasanya hitam, coklat dan kadangkala terdapat tompok-tompok putih dikaki atau badan.Purata ketinggian 55-60 cm. Kadar kelahiran kembar adalah baik dan pengeluaran susu adalah sedikit ia itu 0.3 kg/hari (3 bulan pertama) dan 0.2 kg/hari (4-6 bulan). Berat lahir ialah 1.6 kg (Jantan) dan 1.8 kg (Betina) manakala berat dewasa , 25-30 kg (Jantan) dan 20-25 kg (Betina).


3) KAMBING ANGLO NUBIAN

Baka Anglo Nubian mempunyai sifat-sifat baka Zariby (Nubian) dari Mesir dan juga baka Jamnapari dari India. Kambing ini disifatkan sebagai tahan lasak dan mudah sesuai dengan alam sekitar. Selain dari pengeluaran daging, baka ini juga boleh digunakan untuk pengeluaran susu (dwiguna). Kambing jenis ini berbadan besar dan mempunyai telinga yang panjang dan melampai ke bawah. Hidung kambing jenis ini melengkung ke bawah dan mempunyai kaki yang panjang dengan purata ketinggian badannya 80 s.m. Kebiasaannya kambing Anglo Nubian tidak mempunyai tanduk tetapi mempunyai bulu badan yang pendek. Warna bulu ialah cokla t kemerahan tompok-tompok kemerahan seperti warna rusa, coklat putih, warna gelap atau kombinasi warna-warna tersebut.


4) KAMBING SAANEN

Saanen berasal dari Lembah Saanen di Switzerland. Ia merupakan baka kambing tenusu yang popular. Secara am nya ia sejenis haiwan yang tenang , tidak mudah teruja (placid nature).

Kulitnya berwarna tan atau olive dan diliputi bulu p utih atau krim yang halus & pendek (short fine white coat).Tompok hitam mungkin terdapat dikulit telinga, hidung dan labu susu. Hidungnya lurus dan muka berbentu k segitiga. Telinganya sederhana dan tegak kesebelah dan kedepan. Tanduk didapati pada jantan dan betina dengan kekacang dileher. Ekornya tipis dan pendek dan mempunyai kaki lurus dan kuat.
Berat lahir adalah 3.0 kg (Jantan) dan 3.3 kg (Betina) sementara berat dewasa 68-91 kg (Jantan) dan 36-63 (Betina). Tinggi yang ideal untuk Doe adalah 81 sm dengan berat lebih kurang 61 kg, manakala Buck, 94 sm dan berat 81 kg. Pengeluaran susu dibawah pengurusan yang baik di Malaysia boleh mencapai lebih 3 kg/hari (Purata 2 – hampir 5kg/hari) atau pun 500 kg – 1200 kg untuk tempoh laktasi 250 hari (purata 800 kg). Kandungan butterfat susu 3-4%.

5) KAMBING BOER

Kambing Boer telah dimajukan di Afrika Selatan sebagai baka untuk daging. Perkataan "Boer" dirujuk kepada keturunan dari pendatang Belanda yang ramai daripadanya adalah peladang yang terus menetap di negara itu. Oleh itu "Boer" sebenarnya bemaksud "Kambing peladang". Oleh kerana penternakan baka yang terpilih secara mendalam yang diamalkan oleh penternak Afrika Selatan selama lebih dari 50 tahun yang lalu, baka Boer ini dianggap sebagai baka yang terbaik dari segi penghasilan dagingnya. Baka ini dikenali dengan kadar penambahan berat yang cepat, otot yang besar dan kadar peranakan yang tinggi. Boer selalunya melahirkan anak kembar.

6) KAMBING JAMNAPARI


- Pembiakannya berkembang dengan pantas dan efisien iaitu 2 kali setahun dengan purata 2 ekor anak setiapkali kelahiran malah berupaya melahirkan sehingga 4 ekor anak dalam satu masa.

- Matang ketika berumur 6 bulan dan pada usia 10 bulan sudah boleh mengawan.

- Saiznya besar dan berat. Berat dewasa puratanya adalah 36 – 65 kg seekor dan boleh mencapai sehingga ke tahap 100 kg keatas.

- Boleh di jual sewaktu umur 6 bulan (berat 20kg) samada untuk pembakaan atau penyembelihan.

- Pertumbuhan berat badan adalah tinggi iaitu antara 4 hingga 6 kg sebulan.

- Kadar kematian rendah = anak < 7% dan dewasa < 3% setahun.

- Sesuai di pelihara samaada dengan sistem lepas mahupun sistem feedlot.

- Anak kambing boleh di asingkan daripada ibu kambing 2 – 3 bulan selepas di lahirkan. Pengasingan ini merangsang anak kambing untuk makan makanan kental serta membolehkan anak kambing cepat membesar. Di samping itu juga, dengan pengasingan ini, ibu ibu kambing akan memulakan kitaran haid dan seterusnya mempercepatkan proses pengeluaran ovum yang merangsang ibu kambing mengawan.



Monday, February 22, 2010

KAMBING KELANTAN

PASIR MAS: Pusat Jualan ternakan Negeri akan diwujudkan di kawasan tanah rezab haiwan di Kampung Repek dekat sini, yang akan diurus syarikat PK Ecoresort Sdn Bhd dengan pemantauan dan khidmat nasihat Jabatan Perkhidmatan Haiwan serta Fama.

Menurut Pengerusi Pertanian dan Industri Desa, Dr Nik Mazian Nik Mohamed, pada masa akan datang Kelantan dijangka mampu mengeluarkan baka kambing jenis tempatan yang mungkin dikenali sebagai ‘kambing Kelantan’.

Sebelum ini kerajaan negeri telah berjaya melancarkan program Jihad Ternak – penternakan kambing secara komersial jenis baka Jamnapari dan Boer.

Perasmian pusat itu dilakukan semalam. Manakala sebelah malamnya solat hajat diadakan di tapak pusat jualan tersebut.

Dr Nik Mazian berkata, dengan adanya pusat jualan ternakan, kerja-kerja pemasaran akan menjadi lebih mudah memandangkan ia akan menjadi pusat tumpuan utama pembeli kambing jenis baka baik.

Oleh itu beliau berharap penternak dan pengusaha yang ingin memasarkan kambing disaran memanfaatkan pusat tersebut.

“Sebelum ini kerajaan negeri memperkenalkan program Jihad Ternak yang mana pusat penternakannya terletak di Rong Chenok dekat sini, bertujuan untuk mengembangkan baka kambing.

“Dan pusat jualan pula diwujudkan sebagai salah satu tempat untuk peserta yang terbabit dengan program Jihad Ternak mendapat baka kambing yang terbaik,” ujarnya.

Selain itu matlamat jangka panjang kerajaan negeri bagi menjadikan Kelantan sebagai ‘hub penternakan’.

Jurucakap PK Ecoresort berkata, pihaknya terbabit dengan perniagaan ternakan sejak tahun 2000, melihat bidang tersebut mampu berkembang pesat pada masa akan datang.

Turut hadir Adun Kadok, Haji Mohd Shukri Abdul Rahman, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Haiwan Kelantan, Dr Idris Kadir dan pegawai Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad serta pengusaha-pengusaha ternakan kambing.

TAG TELINGA UNTUK TERNAKAN KAMBING

JELI, 24 April (Bernama) -- Bagi meningkatkan daya saing dalam pasaran makanan halal antarabangsa, Malaysia perlu melaksanakan sistem daya jejak ternakan bagi mematuhi syarat import makanan Kesatuan Eropah (EU), Asia Barat dan Amerika Syarikat.

Ini juga seiring dengan langkah EU meletakkan syarat keperluan sistem daya jejak sebagai jaminan keselamatan makanan yang diimport ke negara-negara kesatuan itu.

Walaupun pengeluaran ternakan ruminan di Malaysia belum mencapai kadar sara diri, sektor ini mempunyai ciri-ciri tambah nilai yang ada potensi bagi pasaran luar negara.

Sehubungan itu, dalam usaha menjadikan pertanian dan ternakan sebagai satu daripada sumber utama ekonomi negara, Malaysia mengorak langkah menjadi negara pertama di Asia menggunakan sistem daya jejak ternakan yang menggunakan alat identifikasi frekuensi radio (RFID).

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), Datuk Dr Aziz Jamaluddin berkata selain Australia, Kanada dan Amerika Syarikat, Malaysia merupakan satu-satunya negara Asia yang menggunakan sistem daya jejak ternakan RFID dengan kos RM500 juta bagi fasa pertama.

LANGKAH PERMULAAN

"Ia merupakan langkah permulaan. Bagi fasa pertama sebanyak RM500 juta diperuntukkan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Kami akan memasang alat RFID itu kepada 80,000 ternakan lembu di seluruh negara.

"Ia akan diperluas kepada ternakan lain termasuk kambing jika projek itu berjaya," katanya kepada Bernama di sini baru-baru ini.

Beliau berkata RFID yang dianggap sistem termoden diguna pakai di beberapa negara, memberikan kesan positif dalam mengawal kemasukan ternakan.

Katanya RFID merupakan teknologi yang menggunakan frekuensi radio untuk mengenal pasti secara automatik manusia, haiwan atau objek lain.

Beliau berkata sekiranya berlaku wabak penyakit, pengesanan punca penyakit adalah penting bagi membolehkan kawalan penyakit dilaksanakan dengan segera dan berkesan.

"Sistem daya jejak ternakan yang mengandungi rekod pergerakan ternakan, boleh digunakan untuk mengenalpasti lokasi ternakan ditempatkan, agar ternakan lain yang pernah bersama dengan ternakan berpenyakit dapat dikuarantin dan aktiviti kawalan penyakit dapat dijalankan dengan segera," katanya.

TAG TELINGA

Bagi tujuan ini, JPV memilih tag telinga kerana pemasangan alat itu merupakan amalan pengenalan ternakan lembu yang biasa dikendalikan oleh pegawai-pegawai jabatan itu.

Tag telinga RFID ialah dalam bentuk butang bulat, sama seperti yang digunakan di Australia bagi tujuan itu. Alat itu didapati sesuai kerana saiznya yang kecil dan tidak mudah hilang.

Tag itu dipasang di sebelah telinga, sementara di telinga sebelah lagi dipasang dengan tag plastik biasa (tanpa RFID) yang ditandakan dengan nombor siri atau kod-kod lain.

Tujuan tag kedua ini (tanpa RFID) ialah untuk memudahkan pengenalan ternakan jika tag RFID hilang.

Jika tag telinga RFID hilang, tag yang baru perlu dipasang dan nombor kod baru direkodkan di dalam pangkalan data ternakan berkenaan.

Dr Aziz berkata jika ternakan tidak dipasangkan tag, sistem daya jejak akan gagal kerana maklumat ternakan yang tidak diberi tag tidak termasuk di dalam pangkalan data.

"(Tanpa sistem daya jejak RFID) Jika ternakan itu dijangkiti penyakit, sejarah pergerakan atau pemindahan ternakan berkenaan tidak wujud dan punca jangkitan serta ternakan lain yang berisiko jangkitan tidak dapat dicari.

"Apabila pangkalan data tidak lengkap, sistem daya jejak akan gagal dalam audit yang dijalankan oleh negara pengimport. Dengan itu, eksport ternakan atau produk ternakan akan terjejas," katanya.

Beliau berkata tag itu mematuhi piawaian ISO -- MS ISO 11784:2003 (piawaian pengenalan) dan MS ISO 11785:2003 (spesifikasi teknikal).

COMMON DISEASES OF GOATS

Common diseases of goats :

- Abortion
- Anorexia
- Acetonemia
- Arthritis
- Anaemia
- Anthrax (Bacillus anthracis)
- Rinderpest
- Bronchitis
- Brucellosis (Brucella organisms)
- Big-Head
- Cystitis
- Bloat
- Collibacillosis/collisopticaemia (E. coli).
- Chlamydiosis
- Contagious Ecthyma
- Cheesy Gland (CL)
- Coccidiosis
- Dermatitis
- Eye Conditions
1 - Blepharitis
2 - Conjunctivitis
3 - Pink-eye.
- Enterotoxaemia
- Foot and Mouth Diseases Virus (O, A, C and Asia one type).
- Foot rots
• Benign foot rot
• Virulent foot rot
• Virulent foot rot
- Ectoparasitic infestations
- Goat Pox
- Hemorrhagic Septicaemia (P. multocida)
- Heat stress
- Hypocalcaemia
- Hoof trimming
- Hydrocyanic Acid (Jawar, Baru)
- Indigestion
- Johne’s Disease (M. Paratuberculosis)

KHASIAT DAN KEBAIKAN SUSU KAMBING


Susu Kambing Mudah Hadam

  • Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.
  • Disebabkan zarahnya yg halus & sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ulcer & gastric.

Alahan Laktosa

  • Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah
  • Susus kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung.

Susu Kambing Bersifat Alkali

  • Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan.
  • Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.

Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik

  • Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid capric & caprylic) yg mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.

Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir

  • Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.

Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium

  • Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.

Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium

  • Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodiem didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).

Susu Kambing – Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan

  • Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat.
  • Kandungan potassium & calcium yg tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  • Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.
  • Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis).
  • Susu kambing juga mengandungi factor anti barah.

About Goat Farm



About Goat Farm


Run the goat farm based on the breed of goats and the purpose of the farm. Similar to cows, goats have different qualities that make them more suited toward meat, dairy or fiber production and even land management. Dairy goats require special milking equipment and easy-to-clean facilities where other goats have special needs once or twice a year (slaughtering or sheering). Choose the type of goat farm operation that best suits the farmer's lifestyle and dedication to caring for the animals.


Geography


Consider the geography and location of the farm when deciding what type of goat farm to run. European-bred dairy goats like the Swiss Alpine or the Saanen do well in cooler climates such as Wisconsin and northern California, while southern meat goat breeds prefer more arid, drier climates like those found in Texas, Arizona and New Mexico. Goat farms are in areas with large ethnic populations that eat goat meat, like Muslims, Asians and Africans.


Size


Make sure the farm is large enough to support the goatherd without overcrowding, allows for proper segregation of sexes and has adequate processing facilities. A small goatherd (approximately two dozen) needs about 10 acres of land to prosper. If raising goats for fiber, a bigger herd is necessary to make the farm financially viable. Plan to harvest about 40 pounds of meat for every mature meat goat slaughtered and to extract 3 to 4 quarts of milk per day for each milking doe.


Identification

Pick the types of goats to raise based on the purpose of the goat farm. For goat milk and dairy production, choose the Nubian, French or Swiss Alpine, Saanen and Toggenburg species, specially bred for high milk production in cold climates. The Spanish Meat and Tennessee Meat goats are excellent choices for meat animals, as well as the Boer and the Kiko. Choose an Angora or an Australian Cashmere goat for an endless supply of mohair and cashmere in the spring sheering season.


Considerations


Raising goats is not like raising cows. The milk is smoother due to its natural homogenization, the meat has a different texture and caring for goats is easier on the beginning farmer. Milk goats can't give milk regularly until 18 months of age and need milking twice a day at routine intervals. Test all goats for brucellosis and tuberculosis, since these diseases pass through milk to humans. Keep unneutered male goats (bucks) separate from the females and limit the number of bucks in the herd. Feed goats fresh water, provide lots of pasture with weeds and branches, as well as grass, give legumes as a protein source and supplement milkers with more protein and grain.

Goat-Feed and Nutrition

Goat-Feed



Whether you are just starting out with meat goats or already have them, the greatest challenge is achieving the optimum nutrition plane for you’re animals.

There are several changing scenarios that must be considered and in a commercial Boer meat-goat herd such as mine, with 400 breeders, the requirements often overlap.

Essentially the following are the principal nutritional phases that must be met when planning goat-feed, and your prize buck also has specific requirements that will be covered separately.

1. Maintenance nutrition. The minimum goat-feed nutrition required to meet a non-lactating does requirements and also maintain body condition

2. Pregnancy nutrition. Required to supply essential nutrition to both the doe and kids throughout gestation period.

3. Lactation Nutrition. Required to ensure both kids and doe receive optimum nutrition, so that suckling kids grow at optimum rates (quality milk makes quality kids)

4. Kid Nutrition. Minimum goat-feed required to achieve optimum growth when weaned

Nama Syaitan Dalam Al-Fatihah

Assalamualaikum

Semoga boleh dimanfaatkan Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat,
apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah
bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah
kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan
nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak
berhati-hati.

Nama syaitan

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)sepatutnya DULILLAH

2. HIR ROB (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya HI ROB

3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KI YAU

4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAK

5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAS

6) Iya (disebut tanpa sabdu) sepatutnya Iyya. Iya bermaksud 'matahari'

Dalam ayat ke 5,jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada
mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta
pertolongan"!!!!

7) SIROTHOLLAZI............. sehingga habis hendaklah dibaca tanpa
henti.

8) AMIN .hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul
iaitu AA...dua harakat, MIN.... 3 harakat, semoga Amin kita
bersamaan dengan Amin malaikat Insya-Allah. semoga kita menjadi
orang yang sentiasa membaiki bacaannya.

Saturday, February 20, 2010

WARNING!! Danger BSE to people?


The most well known disease that affects humans in the group of diseases that includes BSE is Creutzfeldt-Jakob Disease (CJD). This is a rare and fatal form of dementia that mainly occurs in people between the ages of 40 and 80. CJD is not a new disease, but in 1996, scientists discovered a new strain of CJD that occurs mainly in younger people. Because of this, the new illness in humans is known as variant CJD or vCJD.

The appearance of vCJD in the UK, where there was a high number of BSE cases in cattle, suggested that there might be a direct link between BSE and vCJD. Some people who have developed vCJD are known to have eaten meat that could have been infected with BSE. Researchers concluded that the most likely origin of vCJD was people eating meat infected with BSE. Like BSE in cattle, vCJD is always fatal.

Since vCJD first appeared in the UK, studies have been put in place to answer questions about vCJD, such as how people are affected by the disease and how long it takes for individuals exposed to the illness to be affected by it.
There are strict controls in place in the UK, and throughout Europe, to protect people from possible exposure to BSE. The Food Standards Agency monitors these controls and publicises any breaches as well as the actions taken to avoid further failures.

How is the risk from BSE being controlled?


Since the late 1980s, the Government, and more recently the European Commission, has introduced and strengthened controls to reduce the risk of people eating beef and meat products that might be infected with BSE. The controls are based on current scientific knowledge and are designed to reduce the risk to an extremely low level, although the risk from BSE cannot be removed completely.

A key job for the Food Standards Agency is to make sure that these controls are working effectively.
The main control is the removal from the food chain of the parts of cattle most likely to contain BSE. These parts are known as Specified Risk Material (SRM). These controls form part of the harmonised regulations that apply in all European Union (EU) countries.

Since November 2005, another control, the BSE testing of older animals was introduced. It means that cattle aged over 30 months at slaughter are allowed into the food chain only if they test negative for BSE. Testing helps to protect consumers from BSE because any animals found to be positive will be removed and destroyed.
From 1996 until November 2005 cattle aged over thirty months were simply banned from entering the food chain.

This ban was replaced by BSE testing because, with the marked decline in BSE and the introduction of BSE testing, the risk from UK cattle born after August 1996 is now very low.
Cattle born before August 1996, when a reinforced ban on feed containing meat-and-bone meal (MBM) was introduced, will remain excluded from the food supply. See 'Where does BSE come from?' for more on MBM.

Where does BSE come from?

Despite much research, no one can say with certainty where BSE came from, although several theories exist. Most experts agree that BSE was spread by cattle eating feed that contained meat-and-bone meal (MBM) made from BSE-infected tissues. Experiments have shown that cattle can contract BSE if they are fed infected brain tissue. The practice of feeding MBM to cattle and all other farm livestock has been banned since 1996.

How widespread is BSE?

Since 1999 cases of BSE have been confirmed in the following countries: Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, Denmark, Falkland Islands, France, Finland, Germany, Greece, Ireland, Israel, Italy, Japan, Liechtenstein, Luxembourg, the Netherlands, Oman, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Switzerland and the United States of America.

Currently there have been more cases in the UK than anywhere else in the world, with a total of about 180,000 cases to date. The epidemic in the UK has been in decline for many years and by 2002 the total number of new cases had fallen to its lowest point since record keeping began in 1988. The number of cases continued to fall in 2003 and 2004.

Why was BSE so common in the UK before effective controls were introduced?

We still do not know how BSE started in the UK. But extensive use of MBM in cattle feed in this country meant that, once it started, BSE spread rapidly.

Imported beef and meat products

All EU countries must ensure that beef and beef products comply with controls designed to reduce the risk of BSE. In order to be imported into the EU, meat and meat products must have to be certified to show that all SRM has been removed. To help consumers know where the beef they buy comes from, the Food Standards Agency has issued guidance on labelling meat. Beef labelling regulations, which cover cuts of beef and minced meat, require the origin of beef to be given.

Can sheep and goats get BSE?

In January 2005 the European Commission confirmed that BSE had been found in one goat that had died in France in 2002. The UK’s Department for Environment, Food and Rural Affairs also announced on 8 Feb 2005 that it is possible that one Scottish goat, which died in 1990, may have had BSE.

Further tests will take up to two years to confirm this.
BSE has not been found in the current UK goat population, nor in 140,000 goats tested across Europe since 2002, apart from the French finding. It is now understood that BSE infection could have been spread through the feeding of meat and bone meal (MBM) to farm animals. A full ban on the use of MBM to farmed animals was introduced in the UK in 1996.

This ban was subsequently extended across Europe in 2001.
This could explain how the two goats could have got BSE, as in both cases the goats were alive before the respective animal feed bans were introduced. Few, if any, goats born before 1990 are likely to still be alive today. No goat that shows signs of any brain disease such as BSE is permitted to enter the food chain. There are also controls in place to remove some of the parts of a goat that could contain BSE infectivity, such as the spinal cord.

However, the current BSE controls would not remove all of the possible infectivity, and it is not known whether it is possible for BSE to pass down through the generations in goats or whether it can be transmitted through the environment.

The European Commission is steeping up the testing of goats to determine if the French case is an isolated incident. The European Food Safety Authority will consider the results of this enhanced testing across Europe.

BSE has never been found in the UK sheep flock. However, some sheep ate the same feed (MBM) that is thought to have given cattle BSE, and laboratory research has shown that sheep can be infected artificially with BSE. There is, therefore, a possible risk that BSE is in sheep.

As a precautionary measure, therefore, SRM must also be removed from sheep entering the food chain.
The Food Standards Agency advice continues to be that we are not advising against the consumption of sheep or goat meat or dairy products
Related Posts with Thumbnails